Stichting Innovatie voor Informatie


De Stichting Innovatie voor Informatie is in mei 2014 opgericht met als doel het bevorderen van innovatie in de informatiebranche in de meest ruime zin. Om dit doel te bereiken zal jaarlijks de IVI Award worden uitgereikt aan de organisatie die op het gebied van de informatievoorziening het/de meest innovatieve product/dienst heeft ontwikkeld en geïmplementeerd. De stichting is op 12 mei 2014 opgericht ten kantore van notaris T. Groot in Oisterwijk.

Het bestuur van de stichting Innovatie voor Informatie bestaat uit de volgende leden:

 

Esther Wijnberg – Voorzitter

Esther Wijnberg bestuur IVI AwardIn de periode 2009-2013 ben ik actief geweest als bibliotheekdirecteur en als voorzitter van de commissie Innovatie van de Brabantse Netwerk Bibliotheken. Innovatie in informatie is in mijn optiek een noodzakelijkheid; zonder innovatie geen vooruitgang! Ik zie dat veel organisaties wel willen innoveren, daar goede ideeën voor hebben maar dat vaak de middelen en/of de tijd ontbreken om deze ideeën uit te werken. Met de IVI Award kunnen we gelegenheid bieden om, met professionele ondersteuning, de ideeën om te zetten in dagelijkse werking om zo professionals en vooral gebruikers van de informatiebranche een stap vooruit te helpen. Inmiddels ben ik niet meer werkzaam in de bibliotheeksector maar in de ouderenzorg. Juist hier zie ik de noodzaak van innovatieve toepassingen voor de informatiebranche, vandaar dat ik me graag in wil zetten voor de stichting Innovatie voor Informatie!

 

 

Jeanine Deckers – Secretaris

jeanine deckers bestuur IVI Award

De wereld beweegt, ze duwt, ze trekt en transformeert. En iedereen beweegt mee. Ook bibliotheken staan niet stil, al beweegt de een wat soepeler en intuïtiever op de transformatiegolven dan de ander. Deze prijs kan een steuntje in de rug zijn voor mooie initiatieven in de wereld van bibliotheken en informatie en ze kan organisaties op nieuwe ideeën brengen. Al meer dan 20 jaar werk ik in de openbare bibliotheekbranche en ik heb in die jaren een aantal nieuwe bibliotheekconcepten (mee) ontwikkeld, zoals de strandbibliotheek en de bibliotheek op het station. Ik ben de airport librarian van de Airport Library op Schiphol, manager in de Bibliotheek Bollenstreek en schrijver van het blog Tenaanval waar ik zo breed mogelijk mijn liefde voor het vak en de kunsten deel.

 

 

Huub van Dommelen – Penningmeester

Huub van Dommelen bestuur IVI AwardSinds 2012 begeleid ik met mijn bedrijf WebbiebNL bibliotheekorganisaties bij hun digitale bibliotheekactiviteiten. Dit doen we door het geven van trainingen, advies en het bieden van oplossingen.
We organiseren ook evenementen, zoals de jaarlijkse Summer School. Wat ik in de praktijk zie is dat veel bibliotheken, mediatheken, archieven en aanverwante organisaties veel goede ideeën hebben om de informatieverstrekking richting het publiek op een hoger peil te brengen. Het kans maken op de IVI Award kan een impuls zijn voor organisaties én medewerkers om goede ideeën te vertalen naar innovatieve oplossingen, waar het publiek de vruchten van plukt. Graag zet ik mij in via de stichting Innovatie voor Informatie om dit te ondersteunen.

 

 

Albert – Jan Smallegang – Algemeen bestuurslid

Profielfoto AJAan het eind van het vorige decennium werd ik actief in de bibliotheekbranche. Vanaf de eerste kennismaking was ik verkocht. Het is een branche die voor vele uitdagingen staat en die in mijn beleving zonder innovatie simpelweg niet voort kan blijven bestaan. Ik heb mij daar vanaf het moment dat ik de branche betrad voor ingezet. Mijn ervaring is dat er binnen de bibliotheek- en informatiesector erg veel wordt gesproken over innovatie, maar dat de mooiste ideeën onterecht op een plank belanden en daar blijven liggen. Doodzonde!

Het kan niet anders dan dat de IVI-award een mooie aanleiding is voor organisaties om innovatieve ideeën wat verder uit te gaan werken en er op door te pakken. Dat er een prijs mee te winnen is lijkt mij een zeer mooie bijkomstigheid.

Besluit je als organisatie om innoverend aan de slag te gaan om het verschil te gaan maken dan ben je voor mij sowieso winnaar en geldt bovenal: meedoen is belangrijker dan winnen!